Progresas


Progresas nenaudinga sąvoka?

Daugelis žmonių džiaugiasi, kai kažkas mini šį žodį ir priima jį kaip aukštą kokio nors dalyko įvertinimą. Suvokiama tai kaip tarytum dramblys žingsniuoja lėtai pirmyn arba kaip leopardas bėgantis dideliu greičiu, tai tik palyginimui, gyvūnija su šia sąvoka niekaip daugiau nesusijus. Mokyklose, valstybinėse įstaigose, ir visoje masėje šis žodis tarytum palaimos simbolis, gerovės pavyzdys, kaip žmonija žengia pirmyn į šviesia ateitį, su vis naujesnėmis technologijomis, elektronikos, mechanikos pasiekimais.

BET..
Po šia gražia sąvoka yra paslėpta kai kas pragaištingo ir niokojančio. Ši sąvoka iš tikrųjų naudojama sistemos, vien todėl, kad didžioji masė visuomenės nematytų ir nepažintų tai kas buvo sunaikinta vien todėl , kad butų galimybė pavadinti kažkokį tai įvyki progresu. Na kaip pavyzdį, paimti galima vieną posakį ‚ „ Nesuprantu, kodėl kai mes sunaikiname ką nors sukurtą gamtos, mes vadiname tai PROGRESU, bet kai mes sunaikiname ką nors sukurtą žmogaus, mes vadiname tai VANDALIZMU“ , taigi finale tai yra progresas, vandalizmas, tai du neatsiejami žodžiai, 2 tos pačios frazės reiškiančios vieną ir tą patį. Sistema negali įvardyti abiejų tų frazių vienodai, tai tiesiog Progresą parinko žmonėms kaip gėrio simbolį, kad masėms leistų suprasti koks tai gėris, o vandalizmą pasmerkė, ir pradangino. Pagalvokit juk jeigu nebūtu progreso nebūtų ir vandalizmo, jei nebūtų vandalizmo, niokojimo, kam mums tada progresas. Progresas veda i lengvesnį gyvenimą, kurio pabaigoj viena tik išeitis, nė viena sistema, kultūra neprogresuoja amžinai – tai yra galų gale kelias baigiasi visišku susinaikinimu, ligomis, badu, ir išnykimu. Žeme sukasi milijonus metų jau, daug kultūrų jau išnyko, mes tai tik nauja, vystomis, kad progresuoti ir galų gale išnykti, kad užleisti vietą kitoms. Va ta būtent ir reiškia progresas, po ilgų posūkių pamažu artėjam prie reikšmės. Patikėkit mūsų dievas nesukūrė, ir mūsų jis nesunaikins – bet mes puikiai sugebame susinaikinti patys, tai ir padarysime.

Galime paminėti kai kuriuos progreso padarinius :
·      Atominė, vandenilinė bomba – tai buvo ivardita žodžiais(progresas karinėje pramonėje)
·      Atominė elektrinė(progresas energetikoje)
·      Japonu karinis dalinys Unit 731(iki šiol gydytojai naudojasi jų atradimais, o buvo eksperimentuojama su gyvais žmonėmis)(tie pasiekimai įvardijami kaip progresas medicinoje)
·      Besaikis miškų kirtimas( progresas statybose, ir naujos teritorijos pastatams)
·      Gyvūnų naikinimas
Genetiškai modifikuotų augalų ir gyvūnų veislių išradimas.

Tai tik keletas pavyzdžių, pradėkim nuo branduolinių ginklų, daug kur sakoma, kad jų nebėra, niekas nebenaudos ir panašiai, tai vėlgi melas, yra jų visame pasaulyje ir jos „progresuoja“, kad kilus dideliam konfliktui tarp kažkokių šalių panaudoti. Vyksta bandymai, išrandamos vis naujos ir panašiai.
Kas liečia mediciną, tai per 2 pasaulinius karus „suprogresavo“ puikiai, kai ir ne tik japonų bet ir kitų, rusų, vokiečių mokslininkai atlikinejo bandymus su gyvais žmonėmis, ir jų pasiekimais remiasi šiuolaikinė medicina. Dabar naudojami gyvūnai, bet vis dar pavyzdziui toks dalykas kaip kepenu vezys lieka neisgydomu ir aptinkamu dazniausiai tik paskutineje stadijoje, tai ar verta islaikyti ligotą populiaciją, kurios ir taip per daug, koks tikslas, jei tie išradimai tik trumpam prailgina gyvenimą, o naikiname gamtą vardan to,nors taip dėka medicinos žmonės dabar gyvena daug ilgiau, bet vis daugiau badaujančių. Na medicina tai tik verslas, faktiškai nieko daugiau.
Dabar blevizgojam apie klimato atšilimą, tai būtent progreso padarinys. Daugelis tokių kaip Ren tv ar panašiu akių dūmiku pasakoja apie neįmanomas ateities technologijas, kaip saules, vėjo, tamsiosios energijos panaudojimą ir panašiai. Kam tos kalbos, tereikia pripažinti, kad kai mes išnaudosim visus išteklius, mes vis dar būsim nesuvokę apie tai. Ir net jeigu ir teoriškai suprasime, tai kaip mes įvykdysime praktiškai, iš kur gausim papildomą energiją, kad pastatyti, miesto dydžio saules energijos jėgainę, ir tai tik gal pakaktų vienam nedideliam miestui. Pažaboti vėja, tai faktiškai gautus tas pats su liūdna pabaiga. Visam pasaulį tūkstančiai didelių miestų, ir net mokslas pripažįsta, kad aprūpinti saulės energija visus didžiausius , baterijos turėtu užimti plotą sulig Afrikos žemynu, ir tai tik nes neaišku ar kada bus išvis įmanoma, nes klimatui šylant vis labiau dangus ir saulė užgošta smogo, tai ar po kelių šimtų ar tūkstančio metų aplamai ta saulę bematysime. Ir visa tai smagaus progresavimo pasekmės.

Nebėra jau tiek gyvūnų ir augalų natūralių, tai pradėjome išvedinėti naujas genetines rūšis, nes paprasčiausiai be jų jau dabar nebeišsimaitintume. Valgome tai ir nesuvokiame, kad pavydžiui tos vištos kulšelėje net mažiausiai 20 antibiotikų, kad ji užaugo per savaitę, kad ji nesulesė nė vieno grūdo, o tupėjo mažame narve su pririšta dešine koja, kad mažiau judėtų ir girdoma maistu prisotintame antibiotikų. Atkeliavo į parduotuves, nusipirkom suvalgem. Suprogresavom. Tai taip kone su visa maisto pramone.
Gal pakaks manau, ir galvoju kad progresas tai kelias , kuris kaip gyvenimas žydi ir šviečia , o pabaigoje miršta ir sisa susinaikina, kad užleisti vietą kažkam kitam.



Comments

Popular posts from this blog